Bodembedekking Kippenhok en Ren

Bodembedekking Kippenhok

Als u eenmaal een kippenhok hebt gebouwd of gekocht, moet het kippenhok een veilig thuis worden. Hierbij speelt de bodembedekking van het kippenhok een belangrijke rol.

bodembedekking kippenhok

Bij de bodembedekking kippenhok is het belangrijk dat u een strooisel kiest dat goed vocht opneemt en daardoor droog blijft. Een natte bodembedekking in het kippenhok vergroot namelijk het risico op infectieziekten.

Ook blijven uitwerpselen op een natte bodem aan de poten van je kippen kleven.Zorg dus dat je kippen droge voeten houden, door voor het juiste materiaal te kiezen.

Er zijn verschillende soorten absorberende bodemstrooisels verkrijgbaar:

  • houtvezel
  • stro
  • turf
  • absorberend zand

Helaas heeft wel ieder strooisel zijn voor- en nadelen. Turf neemt doorgaans het meeste vocht op maar is relatief duur. Houtvezel of stro zijn een prima alternatief. Deze nemen ook veel vocht op en ze zijn goedkoper. Een bijkomend voordeel van houtvezel is dat het zeer snel droogt. Stro is echter ook een smakelijk en voedzaam hapje voor je kippen.

Absorberend zand is makkelijk bij het schoonmaken, door het te zeven hergebruik je het droge zand. Het zorgt alleen wel voor stofwolken bij schoonmaakwerk en wanneer de kippen erg druk zijn. Dat stof is niet goed voor je longen of voor die van je kippen.

 

Ondergrond kippenren

De ondergrond kippenren is ook erg belangrijk! Een kippenren is een stuk groter en vochtiger dan een kippenhok. Vaak staat een kippenren op het gras. Maar is dit wel verstandig?

Als je weide gras hebt kan dit goed. Maar als je speelgras of ander gras hebt kan dit ook binnen een korte tijd veranderen in zwarte grond.

Dit is in de zomer niet zo erg maar in de winter heb je grote modder poelen in de kippenren. En dit is niet leuk voor je kippen.

Dus als je kiest voor gras, kies dan voor weide gras. Zorg dan ook dat je een korte strook hebt met aarde waar de kippen naar wormen en andere insecten kunnen zoeken.

 

Als je niet beschikt over wijde gras, kun je er ook voor kiezen om Fijnzand (zilverzand) te gebruiken in de kippenren. Hierin kunnen de kippen zich lekker wassen, het zand is snel droog als het nat word en is makkelijk schoon te houden door middel van een zeef.