Kippen houden en verzorgen

kippen houden en verzorgen

Kippen houden en verzorgen

Je hebt een tuin, je bent gek op kippen én je houdt van een vers eitje bij het ontbijt. Als je jezelf hierin herkent, is kippen houden echt iets voor jou!

Het is natuurlijk erg leuk om kippen te gaan houden en verzorgen. Kippen zijn gezellige en eenvoudig te houden huisdieren. Iedereen die een groot genoegen tuin heeft kan een paar kippen houden en verzorgen. Het houden en verzorgen van kippen is eigenlijk helemaal niet moeilijk, als u maar weet hoe u er aan moet beginnen. In dit artikel geven we u meer informatie over kippen houden en verzorgen.

Kippen Houden : Goede redenen

Ieder persoon heeft zo zijn redenen om kippen te gaan houden. Misschien kan je jezelf terugvinden in een van de redenen hieronder.

  • Kippen zijn zowel in de  aankoop als in de verzorging goedkope dieren. Wat het eten betreft, stellen de kippen geen hoge eisen, het zijn echt alleseters. Permanente beschikbaarheid van voer en schoon water vormen de basis van het kippenvoer . Daarnaast eten ze ook  de etensrestjes en het onkruid uit de tuin op.
  • De kippen leggen een groot deel van het jaar verse eieren.
  • Uw kinderen zijn dol op kippen en de verzorging van de dieren leert ze verantwoordelijkheid nemen en zorg dragen voor de natuur.
  • Kippen zijn levendige en gezellige dieren, die bijdragen aan het verlevendigen van de tuin. Altijd in beweging scharrelen ze zich de dag door en brengen ze leven in de tuin.
  • Hun ontlasting bevat stikstof en andere voedende bestanddelen. Vermengd met tuinafval en verwerkt tot compost, is het uitstekend geschikt voor je tuinplanten.

Je moet rekening houden met de grote van de tuin bij kippen houden

Helaas is niet iedere tuin  geschikt voor kippen houden. Je dient wel voldoende plaats te hebben voor de kippen. Wanneer je te veel kippen op een beperkte oppervlak heeft kan dit aardig gaan stinken en dat is voor jezelf en je buren geen pretje. Beperk daarom het aantal kippen dat je houdt. Hoe minder kippen, hoe meer ruimte per dier.

Voor meer informatie over

Het reinigen en ontsmetten van een kippenhok

Het reinigen en ontsmetten van een kippenhok kan het beste gebeuren met water, zeep en halamid. Er zijn ook speciale waterkokers die stoom produceren. Daarmee kunnen op milieuvriendelijke wijze kieren en naden worden verhit. Verder moeten kippen geregeld worden geïnspecteerd op de aanwezigheid van parasieten.

Kun je nog op vakantie als u kippen heeft? 

Met een goedgevulde kippen voederbak en een volle drinkbak kunnen de kippen zonder enig  probleem een paar dagen alleen thuis blijven.
Maar gaat u voor een langere tijd weg, dan zal je iemand moet vragen om regelmatig de dieren te voorzien van eten en drinken, de eieren te rapen en een oogje in het zeil te houden of alles in orde is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *