Kippenvoeding

Kippenvoeding

Kippenvoeding

Wat eten kippen?

De kosten van kippenvoeding, zeker in verhouding tot vele andere huisdieren, bijzonder laag te noemen. Wat het eten betreft, stellen de kippen geen hoge eisen, het zijn echt alleseters. Maar u moet er wel opletten dat uw kip geen vuilnisbak wordt.

Permanente beschikbaarheid van voer en schoon water vormen de basis van de kippenvoeding. Daarnaast eten ze ook etensresten en het onkruid uit de tuin. Kleine hoeveelheden etensresten kunnen zeker geen kwaad, maar bedenk wel dat het dagelijks verstrekken van grote porties niet zo goed is. De kippen eten deze resten  en laten hun andere voer staan. Hierdoor krijgen ze een uitgebalanceerde voeding . Ook kunnen grote porties etensresten, keukenafval en oud brood een nadelige invloed hebben op de leg van eieren

Bij de dierenzaak kunt u diverse soorten kant en klaar voer kopen. Dit voer voor kippen is zodanig samengesteld, dat het optimaal de voedingsbehoefte van de kippen voorziet.

Strooi dit voer gewoon over de grond uit, want de, eventueel met het voer, opgenomen aarde heeft een goede uitwerking op de spijsvertering van de kippen.

Ook houden kippen natuurlijk erg van  groenten en knolgewassen, zoals bijvoorbeeld: bieten, spruitjes, wortels, sla, bloemkool, boerenkool en diverse andere koolsoorten.

Tenslotte  is het belangrijk dat kippen altijd over een bak schelpengrit en maagkiezel beschikking hebben. Kippen hebben namelijk net als alle andere vogels geen tanden en kunnen dus het voedsel niet in de bek vermalen. De kippen eten daarom grit en steentjes die in de spiermaag achterblijven, om zo het eten fijn te malen.

Invloed van kippenvoeding op de eieren

Door je kippen bepaalde dingen wel of niet te voeren, kun je de kwaliteit van de eieren verbeteren, de kippenvoeding heeft namelijk veel invloed op de kwaliteit van de broedeieren.

Met name de hoeveelheid en samenstelling van de vitaminen en mineralen in het voer speelt een grote rol bij de kwaliteit van broedeieren.

Daarnaast kan je de smaak van het ei ook beïnvloeden door het kippenvoer. Zo zorgen bijvoorbeeld knoflook en vis, voor eieren met een vreemde en soms vieze smaak.

Vaak is dan ook aan de geur van het ei te herkennen wat de kip gegeten heeft. En zo kan men er in het vervolg voor zorgen dat de kippen dit niet meer als voer krijgt.

Kippen voeren binnen of buiten?

 Kippen voeren binnen of buiten, heeft ieder zo zijn voor- en nadelen.

Binnen kan het voer namelijk niet in contact komen met andere vogels die mogelijk besmettelijke ziekten overbrengen. Ook kan het voer zich Binnen niet vermengen met ongewenste stoffen van buiten.

Anderzijds kan het voer en water binnen ook makkelijk vies worden door de uitwerpselen van de kippen en geïnfecteerd raken met ziektekiemen.

Het voer en water kunnen dus ook zeker buiten worden aangeboden, maar het moet dan wel onder een overkapping staan. Dit zorgt er voor dat er geen water op kan vallen. Daarnaast moet het voer op een plaats staan waar alle kippen gemakkelijk bij kunnen. Hou daarbij rekening met kleine kippen die je hebt, zodat die ook bij het voer en drinken kunnen.

Voer- en drinkbak

Gebruik stevige kippen voerbakken en drinkbakken die niet omvallen. Zet de bakken op een verhoging of hang ze op, zodat de kippen er niet in gaan staan of poepen. De voerbak moet groot genoeg zijn voor alle kippen. Ronde voerbakken nemen minder ruimte in beslag. Ook de drinkbak moet groot genoeg zijn en per kip ongeveer een halve liter water bevatten. Zorg dat je kippen altijd genoeg vers drinkwater hebben. Ze hebben veel water nodig voor het maken van eieren.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *